středa 10. října 2012

Univerzitní město Tartu

    Jednoho pěkného podzimního víkendu jsme se rozhodli navštívit druhé největší estonské město - Tartu, jehož univerzitu jsme také brali v potaz v naší přihlášce na Erasmus. Ale první místo měl Tallinn, což se ukázalo být velmi rozumné rozhodnutí, vzhledem k tomu, jak nás Tartu jako město relativně zklamalo. Ač je to, jak již bylo řečeno, druhé největší město, žije zde pouze 100 tisíc obyvatel, což se podepisuje na klidné a téměř maloměstské atmosféře města.

    Jako první jsme zamířili na hlavní náměstí, kde nás zaujal dům, který se nakláněl doprava, prý kvůli podzemním vodám, a nyní v něm sídlila galerie umění. Náměstí samo o sobě bylo celkem maličké, proto se nám nechtělo věřit, že je to všechno. Za zmínku ještě stojí radnice, která náměstí vévodí a sídlí v ní dobře vybavená informační kancelář, a známá fontána se sochou dvou studentů. Z náměstí jsme se vydali hlavní uličkou a jelikož jsme už pomalu dostávali hlad, stavili jsme se v restauraci na dobré jídlo za studentské ceny.
    V průvodci jsme se dočetli, že je v Tartu muzeum KGB, takže jsme po obědě šli právě tam. Muzeum bylo situované ve sklepě a skládalo se z několika malých místností, které dříve sloužily jako vězení. Nebylo tu nic moc zajímavého, takže jsme byli celkem zklamáni.
    Poté jsme se zase vrátili do centra města přes park, kde jsme objevili zlatý hřeb tohoto výletu (respektive jedinou věc, která nás z Tartu nadchla) - monumentální polorozpadlou katedrálu z 13.století, ze které zbyly jen podpěrné sloupy a některá průčelí. Dalo se vylézt až nahoru této katedrály, kde byl pěkný výhled na podzimní park a město. 
    Povinnost byla navštívit slavnou univerzitu, která je prý nejprestižnější v zemi. Hlavní budova školy se nedávno rekonstruovala a vypadala velmi pěkně, stejně jako aula vevnitř, která byla sice pro veřejnost nepřístupná, ale kdo se zeptá, ten toho víc vidí. Tak nás nechali nahlédnout dovnitř, kde se zrovna rozezpívával pěvecký sbor na večerní koncert.
    Po prohlídce města jsme se zase k večeru vrátili na autobusové náměstí, kde jsme nastoupili do luxusního autobusu SEBE s televizí pro každou sedačku. Cesta domů nám v tomto autobusu uběhla jako nic. 
   Tartu nás vůbec nenadchlo a jsme rádi, že nakonec studujeme v hlavním městě, jehož zákoutí jsme ještě ani nestihli objevit. Na Tartu nám přitom stačil jeden den. Počasí nám ale pěkně vyšlo, a až na to město, to byl pěkný výlet :)

P.

Naklánějící se budova a Pavlínka

Naklánějící se budova a Filip

Před budovou radnice

Fontána na náměstí

Filip a jeho jídlo

Záchod v muzeu KGB ... teda vlastně cela pro neposlušné

mučící stroj



zbytky katedrály




na cestě na vrchol katedrály


pohled seshora


interiéry univerzity

zpáteční cesta pěkným autobusem


Žádné komentáře:

Okomentovat