neděle 23. září 2012

Objevování krás Tallinnu?

Tento víkend jsme měli na programu výlet do Norska, leč přes nepřízeň osudu, resp. nemoci Pavlínky jsme museli cestu do Skandinávie oželet. Nicméně, abych úplně nezahálel na pokoji, strávil jsem sobotní odpoledne objevování "krás" tallinnského předměstí. Bylo krásné počasí, ostatně jak jinak, v Tallinnu je vždy nádherně, proto jsem se domluvil s kamarádem, že prozkoumáme nejzápadnější poloostrov za Tallinnem, resp. jeho nákladním přístavem a průmyslovou zónou. Cílem naší cesty bylo poznat i ten "ošklivý, a chudý Tallinn", protože kdo by chtěl žít jen v pozlátku. Naše první kroky vedly k obrovskému komunistickému monumentu, který je torzem po letní olympiádě v Moskvě v roce 1980. Zajímavostí je, že veškeré vodní sporty se tehdy odehrávaly v Tallinnu. Nicméně veškeré zázemí, co zde bylo s velkou pompou soudruhy postaveno, od té doby neskutečně chátrá a dnes je dokladem, jak megalomanské a nevkusné stavby komanči stavěli. Toto místo má ovšem svoji atmosféru, je zde výhled na moře, přístav (dokonce zde jedna finská trajektová firma sídlí dodnes). Nicméně celou oblast bych charakterizoval jako naprosto opuštěné torzo, kde se po večerech schází místní omladina a drogoví dealeři. Víc na přiložených obrázcích.

Tento týden navíc běží jakási akce, že každý držitel řidičského průkazu má MHD v Tallinnu zdarma. Proto jsme pokračovali tramvají až na konečnou, kde jsme se dostali úplně do jiného světa. Jako bychom se ocitli v nějaké sibiřské oblasti, jakémsi ghettu. Lidé zde žili v dřevěných domech, často jakýchsi srubech, všude neútěšná krajina, průmyslové zóna nadosah, další nevábné detaily neradno popisovat. Nicméně za procházku tento tallinnský Bronx určitě stál, ale my už spěchali přímo na poloostrov, který nás uchvátil. Byla to odpočinková zóna pro místní, krásná pláž, výhled na otevřené moře, rybářské molo táhnoucí se do širého moře, výhled na zátoku, televizní věž na opačném konci Tallinnu a les..Navíc nechybělo dětské hřiště, parkoviště pro místní atd..opravdu krásná "divočina" hned za městem...

Tímto bych skončil svůj nudný popis a připojuji pár obrázků.

Výhled z našeho okna. Trajekt vlevo je největší, co sem jezdí, Baltická princezna, a směřuje do Stockholmu. Prostřední a pravý trajekt je nasazen na trase do Helsinek. Snad budem brzy taky na palubě!

Spodní část komunistického torza

Torzo podruhé


Malá exkurze po káznicích na Sibiři. Skoro jak v Zápiscích z mrtvého domu od Dostojevského..

I v této stodole žijí lidé...



Výhled z poloostrova, finský trajekt a televizní věž

V dálce připlouvá estonská Superstar z Helsinek

A konečně se potkávají...Čekal jsem zatroubení, ale nic..

Ani stejná společnost si navzájem nezatroubí...
Filip

1 komentář:

  1. Škoda výletu do Norska, ale zákoutí Tallinnu taky nejsou špatná. Pěkné fotky, popisky k nim i text.

    OdpovědětVymazat